Rabu, Oktober 14, 2009

Memanaskan Badan dan Regangan

Dalam setiap sesi latihan Kickboxing, para pelatih perlulah membuat senaman memanaskan badan dan regangan terlebih dahulu. Kenapa? Aktiviti memanaskan badan dan regangan adalah perlu untuk;
  • Mengurangkan ketegangan otot dan menjadikan badan anda lebih relaks dan selesa ketika menjalani latihan
  • Membantu koordinasi badan anda agar pergerakan lebih bebas dan mudah
  • Menambah jarak dan lingkungan pergerakan anda
  • Mengelakkan kecederaan seperti ketegangan otot ketika menjalani latihan
  • Memberi isyarat kepada otot dan tubuh badan anda yang latihan Kickboxing yang intensif akan bermula
  • Membolehkan anda mengenali dan mengetahui kemampuan tubuh badan anda sendiri
  • Membantu melancarkan peredaran darah
  • Kelegaan yang akan nikmatisetelah melakukannya
Anda perlu pastikan agar tidak melakukan regangan secara keterlaluan dan ambil masa antara 10 sehingga 30 saat untuk setiap regangan. Lakukannya sehingga anda merasa sedikit tegang di bahagian yang diregangkan dan relaks ketika menahan setiap regangan.

Jaga pernafasan anda agar ianya perlahan dan terkawal, tetapi, jangan tahan nafas ketika melakukan regangan.

Buat kiraan di dalam hati ketika melakukan setiap regangan. Ini untuk memastikan anda meregangkan otot tersebut secara optima. Setelah beberapa sesi, anda akan melakukan regangan mengikut rasa, tanpa perlu lagi membuat kiraan.

Otot anda dilindungi oleh satu mekanisme keselamatan yang dipanggil Stretch Reflex, di mana, setiap kali anda meregangkan otot secara keterlaluan, sistem saraf anda akan menghantar isyarat untuk mengecutkan otot tersebut untuk mengelakkannya daripada mengalami kecederaan. Bermakna, setiap kali anda meregangkan otot secara keterlaluan, hasil yang sebaliknya akan berlaku, otot anda akan dikecutkan.

Meregangkan otot secara keterlaluan atau melakukan lantunan ketika aktiviti regangan juga boleh menyebabkan anda mengalami kesakitan, dan kecederaan, kemungkinan akibat otot tersebut mengalami koyak yang halus.

Aktiviti regangan sepatutnya tidak menyakitkan, jadi tolaklah fahaman 'No Pain, No Gain' yang telah lama tersemat dalam minda, barangkali sejak anda di bangku sekolah lagi. Kesakitan ketika atau akibat aktiviti regangan mungkin menandakan yang tubuh badan anda telah mengalami kecederaan.Gambarajah di atas (klik atas gambar untuk paparan lebih besar), adalah contoh regangan untuk aktiviti seni bela diri seperti yang dicadangkan didalam buku karya Bob Andersen Stretching, 20th Anniversary Revised Edition. Ia mengambil masa lebih kurang 17 minit untuk melakukannya.

Selamat mencuba! Elakkan kecederaan ketika berlatih dengan melakukan aktiviti Regangan sebelum dan selepas berKickboxing.

Kickboxing jom! Ikut aku pergi berlatih malam ni. :-)

Blog ini ditaja oleh

Daripada sebesar Gelanggang sehingga sekecil Gum Shield.
Dapatkan barangan Muay Thai idaman anda disini.

Tiada ulasan: